Udka z papryką i szczypiorkiem

Posted on 29th Marzec 2015 by admin in Przepisy i Dania

Udka to bardzo dobre ale jednocześnie lekkie danie, na którego przygotowanie nie stracicie więcej jak trzydzieści minut, a w tym czasie wykonacie aż sześć porcji.

Potrzebne składniki:

  • 100 mililistrów białego wytrawnego wina
  • gałązka oregano
  • dwie łyżki oleju
  • trzy cebule ze szczypiorkiem
  • trzy strąki papryki
  • pieprz
  • sól
  • sześć pałek z kurczaka bądź udek

 

Przygotowanie potrawy

Przygotowanie kurczaka zaczynamy od oczyszczenia udek, opłukania ich i odsączenia oraz przecięcia wzdłuż kości. Kość należy wyjąć, a mięso opruszyć pieprzem i solą, odstawiając w chłodne miejsce. Papryka musi zostać umyta, wytarta i przekrojona na pół, nie zapominając o wyciągnięciu gniazd nasiennych, następnie pokrojona w paski. Od cebuli trzeba odciąć szczypior, a kawałkami papryki i szczypiorkiem nadziać udka. Skórę udek należy zaszyć bawełnianą nicią i obsmażyć tak przygotowane mięso na rozgrzanym oleju, a następnie ułożyć na naczyniu żaroodpornym. Ostatecznie udka należy obłożyć papryką i cebula, podlać winem i piec około trzydzieści minut w 180 stopniach, a na koniec posypać listkami oregano.

Możliwość komentowania Udka z papryką i szczypiorkiem została wyłączona

Brak komentarzy

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.