Skrzydełka z winogronami

Posted on 29th Marzec 2015 by admin in Przepisy i Dania

Choć skrzydełka nie są bardzo mięsną częścią kurczaka, to również bardzo częste danie na naszych stołach. A co powiecie na skrzydełka z winogronami? Przygotowanie ich to tylko trzydzieści minut, a powstaje aż osiem porcji!
Składniki do dania:

  • włoszczyzna
  • kilogram skrzydełek z kurczaka
  • jeden liść laurowy
  • trzy ziarna pieprzu
  • sól
  • dwie łyżki oleju
  • cztery łyżki miodu
  • odrobina imbiru
  • jedna łyżka sosu sojowego
  • kieliszek wódki
  • białe winogrona, jeden kiść

Przygotowanie potrawy

Zaczynamy od oczyszczenia, opłukania i zalania włoszczyzny zimną wodą oraz dodania soli, pieprzu i liścia laurowego oraz gotowanie przez dwadzieścia minut. W powstały z gotowania wywar należy wrzucić kolejne składniki, a mianowicie oczyszczone i opłukane skrzydełka, gotując całość przez kolejne dziesięć minut. Kiedy skrzydełka zostaną obgotowane konieczne jest odcedzenie ich i odkrojenie z każdego końcówki. Kolejne zadanie to rozgrzanie miodu na patelni i duszenie skrzydełek przez dwadzieścia minut. Na sam koniec polewamy wszystko wódką oraz rosołem, gotując kolejne pięć minut. Do sosu wrzucamy winogrona, ale wyjmujemy skrzydełka i dusimy pięć minut. Smacznego!

Możliwość komentowania Skrzydełka z winogronami została wyłączona

Brak komentarzy

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.