Schab z pomidorami

Posted on 29th Marzec 2015 by admin in Przepisy i Dania

Schab to ukochane danie wielu Panów – teraz możecie podawać go w zupełnie innej odsłonie, z pomidorami. Trwa to tylko czterdzieści minut, a przez ten czas wykonacie aż dziesięć porcji.

 

Czego będziecie potrzebować?

  • dwie łyżki oleju
  • gałązka bazylii
  • 500 gram żółtego sera
  • słoik pomidorów, koniecznie suszonych
  • pięć lub sześć kropli sosu Tabasco
  • jedna łyżka cukru
  • dwie łyżki musztardy
  • 100 mililitrów wiśniówki
  • dwie łyżki sosu sojowego
  • 1200 gram schabu

 

Przygotowanie potrawy

Przygotowanie schabu z pomidorami należy rozpocząć od rozkrojenia mięsa na płat o grubości co nie mniej i nie więcej niż półtora centymetra. Sos sojowy należy wymieszać z wiśniówką, cukrem i musztardą, a do tego dodać sos tabasco i taką mieszanką posmarować mięso, pozostawiając je na dwie godziny w chłodnym miejscu. Następnie należy zająć się suszonymi pomidorami, które trzeba wyjąć z zalewy, pokroić żółty ser, opłukać bazylię i oddzielić jej listki. Kolejne zadanie to odsączenie mięsa z marynaty i rozłożenie go na desce kuchennej. Na nim należy ułożyć plastry żółtego sera i pomidory oraz bazylię, a następnie zawinąć jak roladę. Ostatnia czynność to obwiązanie mięsa bawełnianą nicią i ułożenie na brytfannie, oczywiście natłuszczonej, posmarowanie olejem i pieczenie 60-80 minut w 190 stopniach, polewając sosem, który wytwarza się w trakcie. Smacznego!

Możliwość komentowania Schab z pomidorami została wyłączona

Brak komentarzy

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.