Pieczona szynka

Posted on 29th Marzec 2015 by admin in Przepisy i Dania

Pieczona szynka to wspaniałe danie obiadowe, które nie jest trudne do wykonania, a bardzo efektowne.

Składniki jakie będziecie potrzebować to:

 

  • dwa i pół kilograma surowej szynki, koniecznie wieprzowej
  • pół szklanki miodu pszczelego
  • pieprz
  • sól

Składniki do marynaty:

 

  • trzy cebule
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • goździki
  • liść laurowy
  • litr czerwonego wina, koniecznie wytrawnego
  • kora cynamonowa
  • anyż

 

Przygotowanie potrawy

Pierwszą czynnością jaka należy wykonać aby przygotować szynkę pieczoną jest pokrojenie cebuli i wymieszanie jej z wszystkimi składnikami, jakie potrzebne są do wykonania marynaty. Następną kwestią jest konieczność zdjęcia z szynki skórki, ale musi to być wykonane tak, aby pozostawić warstwę tłuszczu, najlepiej taką o grubości pół centymetra. Kolejne zadanie to natarcie szynki solą i włożenie jej do naczynia – bardzo ważne, aby było to naczynie kamionkowe i zalanie jej przygotowaną wcześniej marynatą. Tak zamarynowana szynka musi pozostać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce przez trzy dni. Przez ten czas trzeba kilka razy obracać mięso. Kiedy już czas minie, szynkę należy wyjąć i osuszyć, naszpikować goździkami, cynamonem i anyżem oraz posmarować miodem i piec około trzech godzin w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

Możliwość komentowania Pieczona szynka została wyłączona

Brak komentarzy

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.