Omlet z bekonem po kapitańsku

Posted on 29th Marzec 2015 by admin in Przepisy i Dania

 

Kapitański omlet z bekonem to wspaniałe, bardzo proste i przede wszystkim szybkie do przyrządzenia danie obiadowe. Przygotowanie go wymaga jedynie dwudziestu minut, a w tym czasie wykonuje się aż cztery spore porcje obiadowe, z których każda ma 390 kalorii – można więc dość dobrze się najeść szczególnie, jeśli doda się do tego jeszcze jakieś dodatki.
Składniki omletu kapitańskiego:

Będziecie potrzebować:

 

  • dwie cebule
  • jeden por
  • 100 gram bekonu, koniecznie wędzonego
  • dwa ziemniaki – ugotowane! To bardzo ważne
  • szczypiorek
  • natkę pietruszki
  • pieprz
  • sól
  • dwie łyżki oleju
  • sześć jajek

 

Przygotowanie potrawy

Aby przygotować omlet z bekonem po kapitańsku musicie zacząć od bekonu. Bekon należy pokroić w plastry, koniecznie grube a następnie ponownie pokroić ów paski w kostkę albo słupki. Kolejna czynność to oczyszczenie i odpowiednie przygotowanie warzyw, a mianowicie obranie cebuli z łupiny czy odcięcie korzonków i zielonych iści z pora, który w ten sposób jest oczyszczany. Cebula musi zostać pokrojona w duże kostki, dokładnie tak samo jak ziemniaki. Do tego niezbędne jest opłukanie i posiekanie natki oraz szczypiorku. Następnie, kiedy już produkty są przygotowane na patelni należy rozgrzać olej i włożyć na niego bekon po to, aby się zarumienił. Wtedy dodajemy cebulę i por, aby się poddusiły, od czasu czasu mieszając. Kolejna kwestia to dodanie ziemniaków, jajka i opruszenie solą oraz pieprzem. Omlet musi być trzymany na ogniu tak długo, aż jajko się zetnie. W tym momencie nie wolno nam już mieszać. Gotowy omlet posypać natką i szczypiorkiem. Smacznego!

 

Możliwość komentowania Omlet z bekonem po kapitańsku została wyłączona

Brak komentarzy

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.