Makaron w sosie Mornay z dodatkami

Posted on 29th Marzec 2015 by admin in Przepisy i Dania

Lubicie makaron? Spróbujcie go w zupełnie nowej odsłonie – nie tylko z serem czy sosem bolognese! Nasz przepis przewiduje 4 porcje potrawy.

Składniki niezbędne do wykonania:

  • 250 gram makaronu
  • sól
  • trzy łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • trzy łyżki mąki pszennej, żytniej lub mieszanej
  • 50 gram startego sera żółtego
  • półtora szklanki mleka
  • szynka
  • warzywa
  • kawałki kurczaka

Przygotowanie potrawy

Pierwsze zadanie jakie musimy wykonać to ugotowanie makaronu i odcedzenie go. Następnie musimy rozpuścić w rondelku masło, robiąc to na bardzo małym ogniu i dokładnie wymieszać je z mąką. Kolejna czynność to dolewanie zimnego mleka do mieszanki, lecz musi być to robione bardo powoli, po trochu. Nie można dopuścić w tej chwili do powstania jakichkolwiek grudek. Co dalej? Sos trzeba cały czas mieszać, a kiedy będzie zagotowany i gęsty, odstawić od ognia i dodać ser oraz wszystkie podane przyprawy, można dodać nawet odrobinę ketchupu. Następnie sos należy wymieszać z makaronem a żeby zmodyfikować smak warto dodać do całości kawałki kurczaka, warzyw czy synki.

Możliwość komentowania Makaron w sosie Mornay z dodatkami została wyłączona

Brak komentarzy

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.