Kurczak Marengo

Posted on 29th Marzec 2015 by admin in Przepisy i Dania

Kurczak to bardzo popularne danie na polskich stołach – zobaczcie jak podać go w zupełnie innym stylu, w stylu Marengo!

Niezbędne składniki:

  • 150 gram piersi z kurczaka
  • 250 gram pieczarek, koniecznie małych
  • dwie cebule
  • dwa ząbki czosnku
  • pół szklanki białego wina, koniecznie wytrawnego
  • dwie łyżki mąki
  • dwie łyżki oleju
  • dwie łyżki masła
  • cztery lub pięć łyżek koncentratu pomidorowego
  • pieprz
  • sól

 

Przygotowanie potrawy

Pierwsze zadanie jakie przed nami stoi to pokrojenie mięsa w paski i osypanie go solą oraz pieprzem, a także obtoczenie w mące po to, aby zarumienić całość na złoty kolor, oczywiście na oleju lecz dodatkowo wymieszanym z masłem. Kolejna czynność jaką należy wykonać to dodanie posiekanej cebuli oraz czosnku, zrumienienie ich i wlanie wina oraz połowy szklanki wody. Wszystko to należy dusić na małym ogniu, koniecznie pod przykryciem przez trzydzieści minut, nie więcej, a kiedy trzeba co jakiś czas dolewać łyżkę wody – nie więcej! Na koniec wystarczy dodać pokrojone pieczarki i koncentrat pomidorowy oraz wymieszać to i dusić do miękkości. Smacznego!

 

Możliwość komentowania Kurczak Marengo została wyłączona

Brak komentarzy

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.