Kuchnia wielkopolska

Posted on 26th Maj 2016 by admin in Gotowanie

Wielkopolska wyróżnia się specyficzna gwarą i bardzo trudno jest zrozumieć jeśli jesteśmy poza regionu. Ale musimy powiedzieć ze maja bardzo dobrą kuchnię. Do nich możemy zaliczyć pyry z gzikiem, są to najzwyklejsze ziemniaki, które gotowane są w łupinach zjadane z twarogiem i doprawione śmietaną z dodatkiem szczypiorku. Bardzo ważne, ze te dania w zaciszu domowym jemy nożem albo ręką. Bardzo popularna jest czernina, która przygotowana jest na bazie rosołu i kaczej krwi. Smak tej zupy jest bardzo rożny może być bardziej słodki, albo kwaśny w zależności od tego jak gospodyni przyrządza. Czerninę najczęściej podajemy z kluskami. Na terenie wielkopolski bardzo często podaje się kaczkę, która smakuje z kapustą, sosem czy pyzą. Pyzy wielkopolskie są drożdżowe, które są bardzo duże i bardzo puszyste. Królują także nóżki wieprzowe w galarecie. Jest to wieprzowe mięso posiekane drobno razem z warzywami i przyprawione żelatyną. Te danie najczęściej przyrządzane są Wielkanoc i sylwestra.

Możliwość komentowania Kuchnia wielkopolska została wyłączona

Brak komentarzy

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.