Kuchnia czeska

Posted on 26th Maj 2016 by admin in Gotowanie

Na terenie Czech jest bardzo dużo różnych jezior i rzek i dzięki temu w ich potrawach jest bardzo dużo rożnego rodzaju ryb jak pstrąg czy karp. Najczęściej jest serwowana wieprzowina, która jest przygotowywana w rożnych postaciach. Najczęściej polecana jest w sosach czy pieczona jest na ruszcie. Natomiast zupa u nich to podstawa ido tego przywiązują bardzo duża wagę. Kuchnia ta słynie z knedli z ryżu i ziemniaków. Knedliczki dodawane są do mieś i sosów. Także podawane są na słodko z dżemem. Natomiast bardzo pospolitym deserem są bułeczki z powidłami. Jeśli mówimy o kuchni czeskiej wtedy musimy powiedzieć o słynnym piwie, które robi duża furorę. Bardzo dobra przekąską do piwa są kiełbaski w zalewie octowej. W Czechach możemy znaleźć bardzo dużo rożnych budek z jedzeniem. Kuchnia Czeska nie cieszy się. zbyt dużym powodzeniem wśród innych krajów. Kuchnia jest dobra, ale nie w niej potraw, które są wyjątkowe. Musimy powiedzieć, że kucharze starają się jak mogą aby kuchnia była różnorodna.

Możliwość komentowania Kuchnia czeska została wyłączona

Brak komentarzy

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.