Frittata z bekonem

Posted on 29th Marzec 2015 by admin in Przepisy i Dania

Lubicie bekonowe zapiekanki? Zapraszamy do poznania niebanalnego przepisu na obiad na sześć osób!

Niezbędne składniki:

  • sześć jaj, koniecznie dużych
  • jedna czwarta szklanki mleka
  • pieprz
  • szklanka świeżego groszku bądź groszku mrożonego
  • pół szklanki startego sera, koniecznie sera cheddar
  • cztery plastry bekonu

 

Przygotowanie potrawy

Wykonywanie frittaty zaczynamy od pokrojenia bekonie w paski, które koniecznie muszą mieć pół centymetra. Następnie należy przygotować okrągłe teflonowe naczynie, które ma średnicę 25 centymetrów i jest przeznaczone do zapiekania. W nim należy usmażyć bekon na złoty kolor a następnie odlać powstały tłuszcz i dodać groszek, który musi być dobrze wymieszany z paskami bekonu i oczywiście podsmażony. Następnie należy dokładnie zmiksować z mlekiem jajka, dodać pieprz i wlać wszystko do bekonu raz groszku, tym razem jednak nie mieszając a tylko posypując serem. Wszystko smażyć w temperaturze 170 stopni przez około dwadzieścia minut, ale dopiero kiedy zauważymy, że brzegi potrawy podsmażanej się ścinają. Smacznego!

Możliwość komentowania Frittata z bekonem została wyłączona

Brak komentarzy

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.